Category Archives: Uncategorized

014 PETONS

A fer petons!

Petonejar, abraçar, placar, mossegar (sempre amb carinyo!) són formes bàsiques d’expressió de l’amor que tenim els uns pels altres. Però, per qué hi ha canalla que fuig d’ells i s’eixuga després de que nosaltres els hi demostrem que els estimem?

Si busquem una definicó més emocional que física ens quedem amb la del director del postgrau en educació emocional i benestar de la UB, Rafael Bisquerra que defineix un petó com “l’expressió d’un sentiment, que pot produir satisfacció i benestar en qui el rep i en qui el fa”. O com diu Míriam Tirado, periodista especialitzada en maternitat i consultora de criança: “És una cosa que, si la fem de gust, ens connecta amb l’altre. El tacte, el fet d’entrar en contacte tan a prop de l’energia de l’altre, ens uneix. Quan els petons es fan des del cor, omplen qui els fa i qui els rep”.

Els petons dels infants transmeten l’estat emocional dels petits, i els que fem els adults a més tenen una vessant de percebre l’estat fisiològic dels nostres fills.

Els petons son activadors d’emocions. El petons activen les amígdales que generen emocions i son els centres sensorials del tacte i l’olfacte. Besar al teu fill augmenta la seva seguretat i la seva felicitat “Els petons transmeten suport i confiança als infants i, per tant, sempre que en respectem l’espai, incrementen la seva autoestima” Explica David Bueno, professor i investigador de genètica de la UB.

Per aixó, no fer petons als petits pot ser contraproduent i alimentar mancances emocionals, però hem de tenir en compte qué com diu Bueno “Forçar-los pot acabar provocant rebuig per un acte que, precisament, hauria d’estimular emocions reconfortants”

Font: Criatures

 

013 natació

Beneficis de la natació en els infants

Indicada per a persones de totes les edats, la natació és una de les activitats esportives més completes. Amb aquest esport es treballen i s’exerciten els músculs, la coordinació motora i el sistema circulatori i respiratori. A més contribueix al desenvolupament de la independència i l’autoconfiança del nen.

Per als nadons, els beneficis són molts. La natació millora les seves capacitats cardiorespiratòries, afavoreix la seva alineació postural i beneficia la seva coordinació muscular, desenvolupant les seves capacitats sensorials i psicomotrius.

La natació i el desenvolupament físic dels nens:

 • Millora la coordinació, l’equilibri i el coneixement de l’espai.
 • Beneficiós per a la condició cardiovascular, milloren la resistència del nadó.
 • Incrementa la força gràcies als exercicis musculars, afavorint que es produeixi un primerenc desenvolupament d’habilitats psicomotrius com ara gatejar o caminar.
 • Els exercicis suaus, combinats amb l’aigua a una temperatura agradable, relaxen el nadó i estimulen la gana, aconseguint que coma i dormi millor. En conseqüència, millorarà el seu caràcter i el seu comportament.
 • Amplia la capacitat de la seva sistemarespiratorio i la regulació adequada a la seva circulació sanguínia.

La natació infantil i el desenvolupament psicològic

 • El nadó se sent més segur i gaudeix molt aprenent a nedar en sentir que els seus pares tenen la seva atenció concentrada en ell.
 • Incrementa el sentiment d’independència i d’autoconfiança del nadó. Tot i que encara no camini, el nadó es pot desplaçar a l’aigua per si mateix, i això pot afavorir el despertar de la seva intel·ligència.
 • El nadó aprèn a nedar d’una manera divertida i saludable. I saber nedar també és una mesura de seguretat. Cal no oblidar que hi ha un gran percentatge d’accidents per ofegament de nens.
 • Estimula la confiança en un mateix i per tant millora la comunicació amb els altres.

La natació infantil i el desenvolupament social

 • Ajuda al nadó a iniciar la socialització sense traumes.
 • Àmplia l’horitzó dels jocs compartits.
 • Activa la diversió i l’esperit de joc.
 • Consolida els vincles d’afecte amb els seus familiars.
 • Introdueix conductes d’autocura, convertint-les en hàbits summament necessaris.
 • La convivència els ajudaran a relacionar-se millor i compartir activitats al costat d’altres persones.

 

font: Guia Infantil

012 tecnologies

Poden jugar amb la Tablet?

Les noves tecnologies s’han apoderat del nostre dia a dia. Des de ben d’hora al matí fins que anem a dormir elles estan presents en la nostra rutina i en la dels més petits. Aquestes tecnologies tenen molts beneficis pedagògics per als infants, però potser estem oblidant que n’hi han d’altres necessitats.

Seria una bajanada posar-se en contra de les noves tecnologies, però sí que hem de fer una reflexió de l’ús que en fem d’elles. No és bo banalitzar-les, dir que no passa res per utilitzar-les o que si miren o no la tauleta no té importància. Hem de tenir una idea clara: per molt que les noves tecnologies hagin dut molts canvis a la nostra societat, els infants segueixen tenint els mateixos processos de desenvolupament que abans.

Encara que les noves tecnologies hagin variat el nostre entorn, els humans encara el seguim descobrint amb els nostres sentits.

Així doncs, l’activitat, el llenguatge la manipulació, el pensament, etc. Són eines bàsiques de descoberta del nostre entorn i s’han d’estimular per tal que els infants tinguin uns processos adequats.

La necessitat d’integració per part de l’infant es perd a vegades en l’ús de la tecnologia. L’infant ha de sentir-se acompanyat en tot moment i l’abstracció de l’individu que moltes tecnologies comporten no ajuden en aquesta part del desenvolupament.

La necessitat de moviment queda diluïda molts cops amb l’ús de tauletes, mòbils o televisions. El desenvolupament de la motricitat influeix a la parla i en la construcció del pensament.

La necessitat d’imaginar i crear imatges mentals es veu malmesa en un món totalment audiovisual. La necessitat d’explicar històries i imaginar-les construeix el simbolisme en el nostre cervell i ajuda a crear pensaments i situacions abstractes.

Les pantalles són un obstacle per desenvolupar aquestes aptituds. Hem de ser curosos en els moments d’ús d’aquestes i saber quan ens estem excedint en el seu consum. Els infants no han de girar l’esquena a aquestes eines, però com tot, ha de ser utilitzat en la seva correcta mesura.

font: soniakliass.com

 

 

 

 

011 marietes

Aperitius de marietes

INGREDIENTS
 • 1 paquet galetes o torradetes
 • Formatge crema (Philadelphia o similar)
 • Tomàquets cherry
 • Olives negres
 • Cibulet
PASSES
 • Talla els tomàquets en quatre parts i reservar-los.
 • Unta les galetes amb el formatge.
 • Posa els tomàquets sobre de les galetes per formar el cos de la marieta, tal com es mostra a la foto.
 • Talla l’oliva en dos i treu-li l’os. Amb una meitat forma el cap de la marieta.
 • Amb un trosset de cibulet fes les antenes.
 • Per a les taques de la seva esquena, i si vols esmerarte en els detalls, talla l’altra meitat de l’oliva a trossos diminuts i col·loca’ls sobre el tomàquet.

010 educacio_sexista

Educació no sexista

Des de la Llar d’infants Guinyol creiem que una educació no sexista és el pilar per prevenir assetjaments sexuals.

Per aconseguir una societat igualitaria, encara ens queda un llarg camí a recòrrer. Els abusos, violència i assetjament sexual contra les dones encara són nombrosos.
La solució per aquest greu problema passa per una bona educació des de edats infantils.

Segons un reportatge a Criatures.cat les investigadores de gènere Milagros Sáinz i Siliva Arroyo proposen 4 pilars bàsics per una bona educació no sexista:

 1. Promoure des del naixement l’interès i l’estímul de les diferents capacitats adequades a cada etapa de creixement d’una manera igualitària en els nens i les nenes. Des del primer any de vida, reben missatges i joguines diferents segons el sexe, cosa que fa que des de la primera infància vagin desenvolupant capacitats, gustos i interessos diferenciats segons el gènere. Tot i que cada vegada hi ha més implicació de les famílies i de la comunitat educativa per no reproduir rols sexistes, sovint a les nenes se les estimula en un grau més alt perquè desenvolupin l’empatia i la cura a partir de joguines com ara les nines o les cuinetes, i se les sanciona si mostren comportaments no adequats en una nena. Pel que fa als nens, se’ls premien els comportaments d’acció i les joguines que estimulen les capacitats cognitivoespacials, com els jocs de construcció i els interessos tradicionalment masculins com els cotxes. «Aquesta primera socialització de gènere sovint es trasllada a una tria d’estudis segregada segons el gènere, en què els nois trien estudis vinculats a l’enginyeria i les matemàtiques, i les noies, estudis humanístics o de salut», puntualitzen les investigadores. Les dades de l’estudi ‘Retos de la persistencia de roles y estereotipos de género en la elección de estudios superiores desde una perspectiva longitudinal’ de la UOC ho corroboren: amb 15 anys, el 25% dels nois s’inclina per estudiar enginyeria informàtica, per només el 9% de les noies. En l’estudi, finançat pel ministeri d’Economia i Competitivitat, hi van participar més de 1.500 alumnes de secundària, d’entre 14 i 19 anys, de 6 instituts de Madrid i 4 de Barcelona, als quals es va fer un seguiment durant sis cursos acadèmics. A banda de les dades, la recerca, pionera a Espanya, conclou que les noies tendeixen a infravalorar la seva competència en matèries habitualment vinculades als homes, com la tecnologia i les matemàtiques, tot i que tinguin millors qualificacions, i, en canvi, els nens les sobrevaloren tot i tenir notes més baixes que les noies.
 2. Treballar l’educació emocional per prevenir la violència de gènere. “S’ha de treballar perquè tant els nens com les nenes creixin amb unabona autoestima i amb seguretat en si mateixos, amb la finalitat que puguin construir relacions en llibertat i evitar la dependència emocional», afirmen les investigadores. Tant els nens com les nenes han de saber identificar quins són els seus desitjos i els seus interessos i ser capaços de defensar-los amb assertivitat. Per a la prevenció de la violència de gènere s’ha de treballar per tal que els nois puguin desenvolupar l’empatia, perquè, així, no permetin agressions ni comportaments sexistes i discriminatoris envers les dones. En les noies, en canvi, cal treballar principalment la identificació i l’expressió del seu propi desig, sense que estigui construït des de la mirada masculina. 
 3. Millorar l’aplicació dels protocols antiabusos als centres educatius des d’una perspectiva de gènere. Els protocols antiabusos haurien d’identificar els indicis d’un clima que promou la violència de gènere i l’abús sexual i actuar-hi des del començament perquè no derivi en accions sexistes. Segons el departament d’Ensenyament, del juliol del 2016 al juliol del 2017 el ‘Protocol de prevenció, detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l’àmbit educatiu’es va activar 14 vegades. Tant si es transmeten d’adults a infants o entre iguals, és important, segons les investigadores, que la comunitat educativa sencera es responsabilitzi de les accions i els missatges que s’envien als nens i les nenes, en què sovint es normalitzen comportaments de micromasclisme.
 4. Mostrar models i exemples igualitaris tant en els continguts educatius com en els mitjans de comunicació. Tot i que cada vegada més en els llibres de text o en els programes televisius hi ha seccions que tenen l’objectiu de fer visibles les desigualtats o d’educar en igualtat, si els materials s’analitzen d’una manera transversal encara es detecten molts continguts que reprodueixen rols estereotipats de gènere. “Des del plantejament d’un problema de matemàtiques o des d’un programa infantil, hem de fer visible que tant les dones com els homes són capaços de desenvolupar tota mena de capacitats i professions; per exemple, homes que tenen cura de la gent gran o dones que treballen d’astronauta”

 

font: https://criatures.ara.cat/infancia/Leducacio-sexista-prevenir-assetjaments-sexuals_0_1954004704.html

009 recepta_alberginia

Mini Pizzes d’Albergínia

Aquesta recepta amb verdures és perfecta per a aquests dies en què arribem a casa amb poc temps però amb ganes de preparar alguna cosa bona i saludable per a tota la família.

Aquest sopar ràpid conquerirà els nostres paladars, ja que aquestes mini pizzes d’albergínia estan boníssimes!

Poc esforç i pocs minuts, aquesta és la nostra premissa per avui. En res tindrem llest el plat principal del sopar al qual podrem acompanyar amb una amanida o alguna cosa lleugera.

mini-pizza-berenjena

INGREDIENTS

 • albergínies
 • tomàquet fregit o salsa de tomàquet
 • sal
 • oli d’oliva extra verge
 • formatge parmesà ratllat

PAS PER PAS

 1. Rentem bé les albergínies i les tallem en rodanxes d’uns 8 mm de gruix i les distribuïm en una font coberta amb paper de forn.
 2. Fem talls poc profunds sobre la carn de les albergínies, ruixem amb oli, salem i posem al forn a 180 ° C uns 15 o 20 minuts, girant a meitat cocció.
 3. Retirem del forn, untem cada llesca amb tomàquet fregit, empolvorem amb una mica de formatge ratllat i tornem a ficar al forn, aquest cop a 200°C, uns 4 minuts, fins que el formatge s’enrosseixi.

Llest! Bon profit!

mini-pizza-berenjena-2

 

font: https://www.pequerecetas.com/receta/mini-pizzas-de-berenjena/
008 EXPERIMENTAR

Juguem a experimentar

Arriba la 7a edició de la Fira d’experimentació per a infants de 0 a 6 anys.
La fira l’organitza els Estudis d’educació Infantil d’UManresa-FUB i està pensada per que els mes petits entrin en contacte amb la ciència i l’experimentació i per que els alumnes d’Educació infantil comparteixin les seves propostes d’experimentació amb els més petits i animar als mestres a proposar més activitats relacionades amb la ciència.

Aquest any queden poques entrades disponibles i només queden algunes per la sessió de matí de diumenge. Aquí teniu el link: http://www.umanresa.cat/ca/lab-activitats-families

Una proposta interessant per fer en família. Aquí teniu la informació del taller:

ciència en família
Acompanya el teu fill o filla en la resolució autònoma dels reptes de ciència i experimentació del Lab 0_6 i gaudiu junts d’una estona d’exploració i descoberta.

L’espai del Lab ofereix propostes sobre continguts diversos de ciència als infants en lliure elecció. És a dir, els nens i nenes acompanyats de l’adult responsable, poden anar on volen, l’estona que volen i actuar lliurement sobre els objectes i materials, sempre amb el respecte necessari per a no fer malbé les propostes.

Adreçat a: nens i nenes de fins a 6 anys acompanyats d’un adult.
Durada: 1’5 hora
Horari: Diumenges de 10’30 a 12’00 i d’12’00 a 13’30 NOU HORARI!
Preu: 5€ per nen/a i 3€ a partir del 2n adult

006 LLISTA NADAL

El Nadal és temps de Regals

Ajudar a escriure la carta als nostres fills és sens dubte un dels plaers de les dates nadalenques. El primer abans d’escriure la carta és explicar als petits les històries de nadal que més ens agradin. Tió, Reis d’orient o Pare Noel són 3 dels més populars. Si coneixem les històries, és fàcil de comprendre que no ens poden dur tot allò que demanem.

El moment de demanar ha de tenir certes consideracions per tal de fer un consum responsable. S’ha de fer èmfasi en les formes i el respecte, un consum responsable i no excessiu i sobretot en l’agraïment pels regals.

via GIPHY

Per últim us deixem uns consells per fer una bona llista de regals:

1. Les cartes no massa llargues són millors, perquè amb molta cosa pot haver-hi confusions

2. Comencem demanant aquelles joguines o aquelles coses que més desitgem, no sigui que els Reis es cansin de llegir i no arribin a allò que més il·lusió ens fa.

3. Si els expliquem amb detall perquè allò que els hi demanem ens fa tanta il·lusió, quasi segur que ens ho porten. Als Reis els agrada molt saber de nosaltres i comprendre els nostres gustos, somnis i secrets!

4. Quan el que demanem és una cosa “molt grossa” o de gran valor, un truc és demanar-la tots els membres de la família. Per exemple, si el nostre fill gran demana una bici i tots a les nostres cartes demanem una bici per a ell, quasi segur que li porten.

5. Aquesta mena de pactes faciliten acords entre els germans, ja que fàcilment es posaran d’acord en demanar coses els uns pels altres, i ràpidament el nombre de desitjos per un mateix es rebaixen i es comparteixen amb els desitjos dels altres.

6. Als Reis els hi encanten les cartes escrites de puny i lletra pels infants i si porten dibuixos, encara més. I als nostres fills els farà sentir-se partícips, protagonistes i responsables, perquè estarà feta per ells.

7. Pels més petits podem fer les cartes retallant catàlegs i fent-ne un petit mural. Així es converteix en una bona activitat familiar.

8. Als Reis, Tió i Pare Noel, també els hi agrada que els hi preguntem coses i ens interessem per ells.

9. Motivar-los a demanar altres coses que no siguin només joguines per ells. Poden ser coses per la família o fins i tot per altres nens i nenes que viuen situacions o a llocs complicats perquè els Reis arribin. D’aquesta manera, la carta als reis es converteix en un excel·lent moment d’empatia que ens porti a educar en la generositat.

10. Si nosaltres com a pares i mares també fem la nostra carta, serem per a ells un bon model, ja que comprovaran com tampoc demanem moltes coses i ens conformem amb el que finalment ens porten els Reis.

via GIPHY

Fonts:

https://www.immamarin.com/ca/2015/12/10-trucos-para-escribir-la-carta-a-los-reyes-magos/
http://faros.hsjdbcn.org/ca/articulo/guia-nens-sobre-com-escriure-carta-als-reis-mags

004_música

La música ens fa crèixer

La música representa un paper importantíssim dins del procés educatiu dels infants. Els educadors i educadores han de conèixer tots els seus beneficis i les diferents maneres d’ensenyar i créixer amb música.

via GIPHY

Aquí teniu un llistat dels aspectes que treballa i millora una educació que té la música com a pilar important:

 • Millora la capacitat de memòria, d’atenció i de concentració dels nens.
 • Estimula la seva intel·ligència en millorar l’habilitat per resoldre problemes matemàtics i de raonament complexos.
 • És una manera d’expressar-se i l’expressió corporal del nen es veu més estimulada.
 • via GIPHY

 • Introdueix als nens als sons i significats de les paraules, enforteix l’aprenentatge i contribueix a millorar el seu llenguatge. Per exemple, les lletres de les cançons, a més d’afavorir la seva discriminació auditiva, enriqueixen el seu vocabulari.
 • Els fa més sociables, ja que la música dona l’oportunitat per a què els nens interactuin entre si i amb els adults.
 • via GIPHY

 • Desenvolupa la creativitat i estimula la imaginació, ja que la música estimula l’àrea dreta del cervell, millorant així la capacitat per realitzar qualsevol altra activitat artística, com la pintura o les manualitats.
 • En combinar-se amb el ball, estimula els sentits, l’equilibri, i el desenvolupament muscular dels petits, ja que adapten el seu moviment corporal als ritmes, contribuint també d’aquesta forma a potenciar el control rítmic del seu cos i millorar la seva coordinació.
 • via GIPHY

 • Provoca l’evocació de records i imatges amb la qual cosa s’enriqueix l’intel·lecte.
 • Estimula el desenvolupament integral del nen, en actuar sobre totes les àrees del desenvolupament.
 • via GIPHY

 • I finalment, ajuda a establir rutines, formant així les bases d’una futura disciplina creant associacions entre la música i determinades activitats.

Com tot, hem de saber trobar la música adequada per al moment adequat però ben treballada, l’educació musical pot exercir una influència molt positiva en els nostres petits.

via GIPHY

003_SEXUALITAT

Parlem de sexualitat

La sexualitat infantil és una de les portes a través de la qual el nen desenvolupa la seva personalitat i les seves relacions amb l’afectivitat. La sexualitat és un aspecte natural en els éssers humans, una funció de la persona com menjar, caminar, llegir, estudiar, etc. I com a tal, ha de ser un tema tractat amb naturalitat, honestedat, afecte, i ha de tenir el seu propi espai dins del procés educatiu del nen.

foto-de-un-nino-y-una-nina-comparando-sus-partes-intimas

Les manifestacions de la sexualitat durant els primers anys són molt flexibles respecte als rols tradicionals. Els infants senten afecte més enllà del gènere i aquestes manifestacions de sexualitat són saludables pel seu desenvolupament integral.

En tot aquest procés, la família i la figura de l’educador són molt rellevants. Cuidar els missatges i actituds amb els que es respon a les manifestacions de la sexualitat de l’infant són fonamentals en la sensibilitat i les emocions dels petits. S’ha de tractar de parlar als infants de manera senzilla i el més proper a la realitat possible.

kid-couple-sad

Crear experiències educatives que generin un aprenentatge positiu al voltant de la sexualitat fomenten un correcte desenvolupament emocional que desemboca en conductes adultes molt més tolerants, d’igualtat i fins i tot de prevencions d’actituds violentes.