Castanyada i Halloween

La Castanyada és una de les festes més populars a Catalunya. Se celebra el dia de Tots Sants, tot i que cada cop més ho celebrem més a la seva vigília (entre el 31 d’octubre i l’1 de novembre). La Castanyada prové d’una antiga festa ritual funerària i consisteix a organitzar un àpat de castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. Tot això regat amb un bon Moscatell. El personatge de la “castanyera” prové del fet que als voltants d’aquesta celebració els carrers s’omplen de petits aparadors on venen castanyes torrades en paperines.

Abans, les castanyes es menjaven en un ambient estrictament familiar i es feia una cerimònia de culte, amb una actitud molt seriosa i respectuosa. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori. Avui en dia és un acte molt més social i no tan solemne.

L’altre protagonista de les cuines en aquesta època és el panellet. El seu origen és incert i existeixen moltes teories al seu voltant. Una de les més populars és la que diu que són una evolució de les ofrenes de pa que es feien als avantpassats com a àpat pel viatge al més enllà.

Amb el temps, aquests pans van anar evolucionant a dolços panellets fets amb ingredients que es conserven molt bé i poden aguantar força dies.
Una altra activitat molt arrelada a Catalunya, són les rifes de panellets. Si us moveu per l’interior del país en aquests dies, no ús estranyeu si en trobeu alguna.

nar6-8

La celebració de “La Castanyada” de mica en mica es va fusionant amb una altra festa popularitzada als Estats Units. El Halloween. Però, és realment un costum de l’altra banda de l’Atlàntic? O bé és que ha sigut allà on s’ha popularitzat?

L’Enginyer tècnic agrícola, David Espejo, assegura en una entrevista en els “Cara a Cara” de Víctor Colomer, que la tradició de la carabassa i els morts prové de molt abans que Halloween.
CastaWeen

David ens explica que Halloween prové d’All-hallow even o sia: vespre de tot sagrat, és a dir: Tots Sants. La cultura celta ja posava espelmes dins de carabasses i va ser la migració irlandesa la que va portar la tradició als Estats Units.

La carabassa i el foc no només té origen europeu, sinó que a Àfrica i Àsia també existeixen rituals similars. De fet, qualsevol recipient o fruita capaç d’encabir una espelma s’ha utilitzat sempre com a eina en memòria dels difunts. D’aquí prové l’expressió “ànima de càntir” que es refereix a les ànimes que es guardaven en recipients d’aigua o carabasses.

L’estètica de fantasmes, caps tallats i zombies de Halloween té el seu origen en els esperits de difunts que anaven a les cases on els hi deixaven menjar. A l’igual que fan ara els nens americans evocant aquella ofrena alimentària. És curiós però, que abans, aquí a Catalunya, ja s’hi deixava menjar als difunts la nit de Tot Sants, i el més típic era deixar-hi el “Pa d’ànima” que està fet precisament de Carabassa.

La paraula Carabassa, prové del llatí carapaccia pel seu valor de recipient. D’aquí venen paraules com cabàs i caparazón. A La Mancha hi ha molts pobles que fins als anys 50 tenien la tradició de posar espelmes dins de carabasses com a ritus pagà que marca el canvi d’estació.
Així que la relació entre la carabassa i el dia de Tots Sants prové de molt abans que Halloween encara que s’ha popularitzat amb aquesta festa.

 

Pumpkin

 

Fonts:

Viquipèdia
https://ca.wikipedia.org/wiki/Castanyada

Sortir amb nens
http://www.sortirambnens.com/fires-i-festes/festivitats-i-tradicions/675

festes.org
http://www.festes.org/articles.php?id=214

Cara a Cara
http://cac.drac.com/200410/20041030.html

Curiositats. cat

La nit de la carabassa també és una festa catalana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *