Diem adéu als bolquers!

Famílies, volem compartir amb vosaltres una informació que creiem molt important i que ens ajudarà en el procés del control d’esfinters dels vostres infants.

No hi ha una edat clau en què l’infant deixa de portar bolquer per fer pipí al vàter, serà la maduració personal, emocional i motriu la que ens donarà el moment per fer el pas al nou aprenentatge. Així doncs l’edat no és el senyal que determina aquest canvi, sinó el fruit de tot un procés.
El més important és escoltar a l’infant, que el deixem decidir quan ha arribat el seu moment, ja que per cadascú serà diferent.

Quan comencem?
Hi han certs signes que ens ajuden a detectar la voluntat de l’infant d’adquirir aquesta autonomia:

– El fet que l’infant s’interessi per saber què és un vàter, perquè serveix i observi totes les persones adultes (a casa) i els seus companys/es quan van al lavabo.
- Que pugui expressar-se amb paraules allò que sent o el que vol (pipi,caca) quan porta posat el bolquer.
- Que a nivell motriu pugui aixecar-se i asseure’s en un objecte petit.
- Que es tregui el bolquer i vulgui seure al lavabo encara que no faci pipi i s’hi estigui
una estona.

Aquests són alguns signes que faran que l’infant pugui començar aquest nou procés lent i laboriós de treure el bolquer. L’eficàcia i rapidesa d’aquest procés no dependrà mai de les ganes de l’adult sinó de la seguretat emocional, i el moment maduratiu en què es troba l’infant.

Com ho farem?
Cada infant és un món i cada cas serà especial, però existeixen un seguit de pautes que creiem molt importants a seguir, conjuntament família i llar.

EL CONTROL D’ESFÍNTERS S’INICIARÀ A CASA, EN CAP DE SETMANA.
I es continuarà el dilluns a la llar. A casa, l’infant es troba més a gust, tranquil i disposat. L’ infant ha de sentir que la demanda prové de la família i és amb aquesta on s’inicia el procés i la llar acompanya.
ÉS IMPRESCINDIBLE QUE FAMÍLIA I LA LLARTREBALLIN JUNTS I COOPERIN
Si no es fa d’aquesta manera, el control de l’infant s’allargarà més del necessari i crearà continuades situacions de dubte i desconcert en el nen/a.
TREURE ELS BOLQUERS, VOL DIR FER-HO PER SEMPRE
A excepció del moment de dormir (no poden fer un control conscient durant la nit), en què podrem tornar a utilitzar el bolquer. És important que ho fem de manera definitiva per no desorientar a l’infant en el seu procés d’aprenentatge. Eviteu situacions d’estrés com: el naixement d’un nou germà, teure el xumet, l’adaptació a l’escola, canvi de domicili, canvi de llit…
ABANS I DESPRÉS DE DORMIR, VISITA AL LAVABO
Tot i que encara li poseu el bolquer per dormir, l’infant ha d’habituar-se a fer el pipi abans i després de dormir. Quan tingueu la sorpresa de despertar-lo un matí o tarda i trobar el bolquer sec, voldrà dir que comença a estar preparat per dormir-ne sense.
CAL FER UN PIPI A CASA ABANS DE VENIR A LA LLAR
Si no heu aconseguit que ho fassi abans de venir, ens heu d’avisar perquè tot just que entri vagi al lavabo. De la mateixa manera, abans de recollir els nens/es els posarem a fer pipi i us avisarem de l’hora exacta de l’últim.
SIGUEU PREVISORS
Si sortiu al carrer, al restaurant, etc., penseu a portar una muda, una bossa de plàstic, un paquet de tovalloles humides, i tot allò que necessiteu. Així us evitareu una emprenyada, si se li escapa, i la possibilitat de crear-li un sentiment de culpa a l’infant. A casa, probablement haureu de “forrar” el sofà, el cotxe, el llit, etc., per evitar-vos un disgust i permetre que l’infant pugui aprendre fàcilment el procés de control.
L’INFANT HA DE PARTICIPAR DE LA SEVA RESPONSABILITAT
Recomanem, que de la mateixa manera que es farà aquí a l’escola, a casa l’infant participi de la neteja de les seves “fuites”. Doneu-li la fregona, feu-li posar la seva roba bruta a la rentadora i expliqueu-li que ben aviat aprendrà a aguantar-se el pipi i la caca i fer-la al vàter i que, a partir d’aquell dia, ja serà un nen/a gran i com n’estareu de contents.
ROBA CÒMODA
No els hi poseu bodis, tirants, cinturons o altres mecanismes que puguin dificultar o ralentir l’urgència de treure’s la roba per fer pipi, abans que s’escapi.
ÉS QÜESTIÓ DE PACIÈNCIA
Penseu que fareu moltes rentadores, la fregona serà el vostre aliat durant un periode de temps, i haureu de ser constants i fer entendre a l’infant que s’està fent gran i estem contents d’aquest pas important en la seva autonomia.

Parlem-ne i creem un ambient!
Com a recurs per parlar amb l’infant sobre el vàter podem explicar algun conte que tracti el tema, com per exemple, la Marina ja no vol portar bolquers, tengo pipi…
I crear un lavabo que confortable amb alguna decoració que els cridi l’atenció.

 

Alguns exemples de llibres i decoració per ajudar a l’autonomia de l’infant:

image

 

 

image

 

 

 

 

 

image

image

image

image

image

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *