Parla’m bonic

A partir de les Jornades d’experiències professionals innovadores en l’educació infantil que es van fer a Blanquerna, l’equip educatiu de la Llar d’infants Guinyol, hem arribat a diverses conclusions sobre com hem de parlar als nostres infants.

El més important a l’hora de mantenir una conversa amb el petit és transmetre empatia i la millor forma de fer-ho és recolzar-nos en contes, històries o metàfores que facin entendre als infants que la seva manera d’actuar ha de ser bo per ells i per als altres. Per aconseguir-ho, com a adults, haurem de fer un bon ús del significat de les paraules. No podem definir un acte de l’infant com a “caca” quan el que volem dir és que allò no està ben fet.

Un altre aspecte a tenir en compte és la diferència entre el pensament subjectiu i el categòric. Hem de saber diferenciar entre el que és la nostra opinió i el que és una definició. Si una cosa no ens agrada, no direm: “Això és dolent” hauríem de dir “Crec que això no està bét”. Hem de transmetre una actitud respectuosa envers el nostre entorn. L’infant ha de ser conscient que la seva opinió no és l’única i que ha de saber entendre que hi han altres punts de vista. Així doncs, estarem educant a l’infant d’una manera assertiva.

Els sentiments també es poden educar. Els pares, com a educadors, han de saber mostrar els seus. Així l’infant serà capaç d’entendre’ls, identificar-los i poder mostrar els seus propis. A vegades l’infant utilitza frases per ocultar els seus veritables sentiments com “m’és igual” Els adults hem d’estar alerta per ajudar a clarificar els seus sentiments i deixar un temps si en aquell moment no els vol exterioritzar.

A l’article Fes-te fan de l’expressió “a vegades” d’Eva Bach, llegim que aquesta expressió serveix per a molt. És àmplia i ens fa tenir present la diversitat, les diferents facetes i comportaments de les persones. És una bona eina per evitar etiquetes i intentar així parlar sempre en positiu.

Hem de tenir en compte l’ordre en què construïm les nostres frases. És important que després de corregir un comportament, afegim un reforç positiu de cara a la seva autoestima. Fixem-nos en l’exemple que en posa Eva Bach: En l’opció A, imaginem que li diem al nostre fill: Ets bon noi però has d’aprendre a controlar-te perquè ets massa impulsiu” I l’opció B on li diem justament a l’inversa: “Has d’aprendre a controlar-te perquè ets massa impulsiu, però ets molt bon noi”.

Tot això ens demostra que utilitzar bones paraules amb els nostres infants ajuda al fet que siguin empàtics, a expressar d’una millor manera els seus sentiments i a tenir una visió més oberta i comprensiva del seu entorn.

Un bon exemple de conte per explicar als infants és “Les paraules dolces” de Carl Norac on una família d’hàmsters parlen d’una manera bonica entre ells.

1 pensament sobre “Parla’m bonic

  1. Helena

    Moltes gràcies, m’ha agradat la idea de parlar amb “a vegades”.

Els comentaris estan tancats.