Parlem de sexualitat

La sexualitat infantil és una de les portes a través de la qual el nen desenvolupa la seva personalitat i les seves relacions amb l’afectivitat. La sexualitat és un aspecte natural en els éssers humans, una funció de la persona com menjar, caminar, llegir, estudiar, etc. I com a tal, ha de ser un tema tractat amb naturalitat, honestedat, afecte, i ha de tenir el seu propi espai dins del procés educatiu del nen.

foto-de-un-nino-y-una-nina-comparando-sus-partes-intimas

Les manifestacions de la sexualitat durant els primers anys són molt flexibles respecte als rols tradicionals. Els infants senten afecte més enllà del gènere i aquestes manifestacions de sexualitat són saludables pel seu desenvolupament integral.

En tot aquest procés, la família i la figura de l’educador són molt rellevants. Cuidar els missatges i actituds amb els que es respon a les manifestacions de la sexualitat de l’infant són fonamentals en la sensibilitat i les emocions dels petits. S’ha de tractar de parlar als infants de manera senzilla i el més proper a la realitat possible.

kid-couple-sad

Crear experiències educatives que generin un aprenentatge positiu al voltant de la sexualitat fomenten un correcte desenvolupament emocional que desemboca en conductes adultes molt més tolerants, d’igualtat i fins i tot de prevencions d’actituds violentes.