Poden jugar amb la Tablet?

Les noves tecnologies s’han apoderat del nostre dia a dia. Des de ben d’hora al matí fins que anem a dormir elles estan presents en la nostra rutina i en la dels més petits. Aquestes tecnologies tenen molts beneficis pedagògics per als infants, però potser estem oblidant que n’hi han d’altres necessitats.

Seria una bajanada posar-se en contra de les noves tecnologies, però sí que hem de fer una reflexió de l’ús que en fem d’elles. No és bo banalitzar-les, dir que no passa res per utilitzar-les o que si miren o no la tauleta no té importància. Hem de tenir una idea clara: per molt que les noves tecnologies hagin dut molts canvis a la nostra societat, els infants segueixen tenint els mateixos processos de desenvolupament que abans.

Encara que les noves tecnologies hagin variat el nostre entorn, els humans encara el seguim descobrint amb els nostres sentits.

Així doncs, l’activitat, el llenguatge la manipulació, el pensament, etc. Són eines bàsiques de descoberta del nostre entorn i s’han d’estimular per tal que els infants tinguin uns processos adequats.

La necessitat d’integració per part de l’infant es perd a vegades en l’ús de la tecnologia. L’infant ha de sentir-se acompanyat en tot moment i l’abstracció de l’individu que moltes tecnologies comporten no ajuden en aquesta part del desenvolupament.

La necessitat de moviment queda diluïda molts cops amb l’ús de tauletes, mòbils o televisions. El desenvolupament de la motricitat influeix a la parla i en la construcció del pensament.

La necessitat d’imaginar i crear imatges mentals es veu malmesa en un món totalment audiovisual. La necessitat d’explicar històries i imaginar-les construeix el simbolisme en el nostre cervell i ajuda a crear pensaments i situacions abstractes.

Les pantalles són un obstacle per desenvolupar aquestes aptituds. Hem de ser curosos en els moments d’ús d’aquestes i saber quan ens estem excedint en el seu consum. Els infants no han de girar l’esquena a aquestes eines, però com tot, ha de ser utilitzat en la seva correcta mesura.

font: soniakliass.com