Un més a la família!

Després d’un cap de setmana llarg amb molt bon temps i una data tan especial com el dia de mare, comencem la setmana amb el post que vàrem prometre la setmana anterior: Com expliquem l’arribada d’un germanet o germaneta al nostre fill/a?

Una nova situació arriba i hem d’intentar adaptar-nos a aquest canvi en la família. No és fàcil per l’infant que fins ara ha estat el rei de la casa. Per això, cal tractar el tema abans que el nadó neixi i fer-ho amb una actitud positiva i de col·laboració per part de tots els membres de la família.

Podem començar a parlar amb el nostre infant quan l’embaràs estigui una mica avançat, així podrà veure que la panxa de la mare està cada vegada més inflada i d’aquesta manera farem més visible al nadó. És important que toqui la panxa i senti com es belluga, anar tots junts a les ecografies també és una bona manera de tenir els primers contactes amb el nounat. És important que sigueu vosaltres els que li doneu la bona noticia.

Sempre que parleu del petit l’heu de fer partícip i utilitzar paraules com “el nostre nadó o el teu germanet”. És bo respondre totes les inquietuds i dubtes que l’infant tingui sobre el nou germà amb un llenguatge planer i adient per la seva edat. Podem fer jocs o explicar contes relacionats amb el tema com els que recomanem a continuació:

O’CALLAGHAN, Elena. S’han tornat bojos! Barcelona: La Galera, 1996

ARÀNEGA, Mercè. Feu-me cas! Barcelona: Cruïlla, 1992

ALTÉS, Marta. El rei de la casa Barcelona: blackie-books, 2015

També podem proposar veure fotos de quan ell/a estava a la panxa i dels primers mesos de vida amb vosaltres. També podeu a veure familiar o amics que tinguin un nadó acabat de néixer.

És important donar gran importància al seu paper de germà gran i feu que participi en les primeres decisions abans que neixi com, poder donar idees per l’elecció del nom, decorar l’habitació amb algun dibuix fet per ell/a o anar comprar junts les primeres mudes del nadó.

Quan hagi nascut el nadó seria bo que fos dels primers a veure al seu germà i que sigui una visita agradable i íntima. Una vegada ja estigueu tots a casa, pot participar en les rutines del vostre petit/a amb tasques senzilles d’aquesta manera se sentirà útil. Que li expliqui algun conte o li canti les cançons que a ell/a més li agradin.

Cal tenir molta paciència i fer entendre al petit que també n’ha de tenir ell/a de paciència. No és fàcil aquest gran canvi en la vida de l’infant però amb el vostre ajut i intentant gestionar els clots amb amor i tendresa segur que us en sortiu molt bé.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *